Aug 7, 2009

Επιλέγοντας BB στο Airsoft.....

ΒΒ σημαίνει Ball Bearing ή κατά άλλους Bullet Bearing. Ό,τι και αν σημαίνει είναι αυτά που χρησιμοποιούμε κατά χιλιάδες στο Airsoft. Έχουν ονομαστική διάμετρο 6mm. Στην πραγματικότητα η διάμετρός τους είναι ~5,95mm με ανοχή +/-0,01mm.

Επιλέγουμε καλής ποιότητας ΒΒ για να έχουμε ευθυβολία και την ελάχιστη δυνατή διασπορά στις βολές μας. Τα ΒΒ πρέπει να έχουν σφαιρικό σχήμα χωρίς την παραμικρή ατέλεια σε όλη τους την επιφάνεια. Η διαφορά της ποιότητας είναι εμφανής στην παρακάτω φωτογραφία.


Αυτό που δυστυχώς δεν είναι άμεσα ορατό είναι η ομοιογενής κατανομή της μάζας του υλικού από το οποίο κατασκευάστηκε το ΒΒ. Η τέλεια κατανομή της μάζας του υλικού, στον όγκο του ΒΒ, δίνει την ευθυβολία. Ο εγκλωβισμός, σε τυχαία σημεία, φυσαλίδων αέρα θα αλλάξει την ομοιόμορφη κατανομή της μάζας με αποτέλεσμα την αλλοίωση της ευθυβολίας. Αυτό έχει να κάνει κυρίως με τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται και με την ποιότητα της έκχυσης του πρωτογενούς μείγματος υλικών στα καλούπια διαμόρφωσης. Το παρακάτω σχήμα δείχνει παραστατικά πώς επιδρά η κατανομή της μάζας στην πορεία του ΒΒ.


Τα ΒΒ τα συναντάμε σε διάφορα βάρη.

Το ελαφρύτερο. Ιδανικό για όλες τις χειροβομβίδες airsoft και παγίδες Claymore. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα πιστόλια ελατηρίου και γενικά στα πολύ αδύναμα όπλα, κάτω από 200 FPS.

 

Tο πιο διαδεδομένο. Κατάλληλο για τα περισσότερα AEG και GBB. Καλή ευστοχία σε μεσαίες αποστάσεις. Επηρεάζεται εύκολα με ελαφρύ αεράκι. Ιδανικό για όπλα μέχρι και 350 FPS.

 

Σχετικά πρόσφατα προστέθηκε στην γκάμα. Η ενδιάμεση επιλογή μεταξύ του 0.20 και του 0.25. Ελαφρά καλύτερη απόδοση από αυτήν του 0.20 με ανεπαίσθητη μείωση των FPS. Ιδανικό για όπλα μέχρι 380 FPS.

 
H πρώτη επιλογή για τα δυνατότερα όπλα. Πολύ καλή ευστοχία στις μεσαίες αποστάσεις, καλή στις μακρινές. Λόγω του βάρους καλύτερη συμπεριφορά στο ελαφρύ αεράκι. Ιδανικό για όπλα μέχρι 430 FPS.

 
Η καλύτερη επιλογή για τα δυνατά όπλα. Εξαιρετική ευστοχία στις μεσαίες αποστάσεις και πολύ καλή στις μακρινές. Ακόμα καλύτερη συμπεριφορά στο αεράκι. Ιδανικό για όπλα μέχρι 480 FPS.

 
Η καλύτερη επιλογή για τα πολύ δυνατά όπλα. Εξαιρετική ευστοχία στις μακρινές αποστάσεις. Επηρεάζεται ελάχιστα από τον αέρα. Το ΒΒ των "ελεύθερων σκοπευτών" του Airsoft. Για όπλα πάνω από 500 FPS.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: τα FPS μετρημένα με 0.20gr.

Τέλος τα ΒΒ διακρίνονται σε ΒΙΟΔιασπούμενα και ΜΗ ΒΙΟΔιασπούμενα.
Η εξάπλωση του Airsoft ώθησε τους κατασκευαστές στην δημιουργία ΒΒ που διαλύονται όταν αφεθούν στο περιβάλλον.
Ανάλογα με την σύνθεση της πρώτης ύλης, η διάλυση επέρχεται με την έκθεση στο ηλιακό φώς, την υγρασία και την επίδραση άλλων στοιχείων του εδάφους. Ο χρόνος διάλυσης κυμαίνεται από μερικές βδομάδες έως και μήνες.
Τα ΜΗ ΒΙΟΔιασπούμενα θεωρητικά και πρακτικά χρειάζονται αρκετά χρόνια για να διαλυθούν.
Πρέπει να αυξηθούν οι φωνές που υποστηρίζουν την πλήρη απαγόρευση των ΜΗ ΒΙΟΔιασπούμενων. Αν οι χρήστες αγνοούσαν τα ΜΗ ΒΙΟ και ζητούσαν μόνο τα ΒΙΟ, οι κατασκευαστές θα αναγκάζονταν να σταματήσουν την παραγωγή αφού κανείς δεν θα τα ζητούσε.
 
 Ηδη σε πολλά οργανωμένα πεδία του εξωτερικού απαγορεύεται η χρήση των ΜΗ ΒΙΟΔιασπούμενων ΒΒ.

Related Posts with Thumbnails