Aug 10, 2009

Airsoft History

Το airsoft γεννήθηκε στην Ιαπωνία στα μέσα της δεκαετίας του 70 εξαιτίας της απαγόρευσης κατοχής πυροβόλων όπλων. Έτσι κατασκευάστηκαν ακριβή αντίγραφα πυροβόλων όπλων που έριχναν πλαστικό βλήμα με διάμετρο 6mm. Τρεις μέθοδοι εκτόξευσης του πλαστικού βλήματος υιοθετήθηκαν. Βολή βλήματος ωθούμενη από ελατήριο, από πεπιεσμένο αέριο και από καψύλιο. Η πρώτη μέθοδος που εφαρμόστηκε ήταν η βολή από ελατήριο. Το ελατήριο συμπιεσμένο πίσω από ένα ΒΒ περιμένει την απελευθέρωσή του για την εκτόξευση. Με την απελευθέρωση του ελατηρίου το ΒΒ εκτοξεύεται με μικρή ταχύτητα. Η άλλη μέθοδος εκτόξευσης ήταν με καψύλιο, το οποίο και δημιουργούσε αρκετά ρεαλιστικό ήχο. Η τελευταία μέθοδος που εφαρμόστηκε είναι με την δράση πεπιεσμένου αερίου. Ένα πιστόνι οδηγούμενο από ένα ελατήριο ωθεί συμπιεσμένο αέριο, το οποίο και τελικά εκτοξεύει το ΒΒ. Τα αεροβόλα όπλα αυτού του τύπου ήταν και είναι πολύ δημοφιλή στις περισσότερες χώρες της Άπω Ανατολής όπως την Ιαπωνία, Κορέα, Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Φιλιππίνες και Ταϊβάν όπου όπως προαναφέραμε τα πυροβόλα όπλα είναι απαγορευμένα.

  Στις ΗΠΑ επίσης κατασκευάστηκαν παρόμοιου τύπου αντίγραφα όπλων. Η Mattel, μεγάλη βιομηχανία παιχνιδιών, κατασκεύασε ένα όπλο ίδιο με αυτό που εκτόξευε ΒΒ με ελατήριο. Τα όπλα αυτά φτιάχτηκαν την δεκαετία του 50, πολύ πριν αυτών της Ιαπωνίας. Το παιχνίδι ονομαζόταν "Shootin' Shells" και λειτουργούσε με ένα συνδυασμό ελατηρίου και καψύλιου δημιουργώντας και αυτό ένα ρεαλιστικό ήχο. Τα καψύλια ονομάζονταν "Stik-M-Caps". Αλλά και την δεκαετία του 80 η Daisy, πολύ γνωστή κατασκευάστρια αεροβόλων, έφτιαξε όπλα ελατηρίου που ονομάζονταν "replisoft" και "softair". Τα όπλα αυτά χρησιμοποιούνταν σε εξομοιώσεις αληθινών συνθηκών μάχης.

Την δεκαετία του 80 δημιουργήθηκαν τα όπλα airsoft αερίου (gas). Λειτουργούσαν με εξωτερική φιάλη CO2 ή green gas. Τρεις γνωστές εταιρίες ήταν οι MGC, JAC και ASAHI. Τα όπλα των εταιριών αυτών ανήκουν πια στην κατηγορία των "κλασσικών". Χαρακτηρίζονται από την υψηλή ποιότητα κατασκευής και την εκτεταμένη χρήση μετάλου. Η παραγωγή αυτών σταμάτησε λόγω της απαγόρευσης χρήσης CO2 και green gas στην Ιαπωνία. Το αέριο του οποίου η χρήση επιτρέπεται είναι το 134a, που όμως δεν ήταν αρκετά δυνατό για τα όπλα των παραπάνω εταιριών. Την ίδια χρονική περίοδο ξεκινάει η "επανάσταση" του Αirsoft με τα όπλα AEG, που σημαίνει Automatic Electric Gun. Η πασίγνωστη πια εταιρία Tokyo Marui, με μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή RC μοντέλων, φτιάχνει ένα όπλο το οποίο δεν χρειάζεται αέριο για να λειτουργήσει. Η λειτουργία του βασίζεται σε μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία και σε ένα μηχανισμό που ενσωματώνεται στο περίφημο Gear Box. Η χρήση ρεύματος από μπαταρία περιορίζει πολύ την χρήση όπλων με αέριο. Από τότε πολλοί νέοι κατασκευαστές παρουσιάστηκαν αντιγράφοντας το μηχανισμό της Tokyo Marui. Επίσης έχομε και όπλα EBB (Electric Blow Back) με εφαρμογή στα αντίγραφα πιστολιών. Αυτά γενικά έχουν μειωμένες δυντότητες, οπότε το αέριο παραμένει το βασικό προωθητικό για τα πιστόλια ακόμα και σήμερα.

Όσον αφορά την κατασκευή πιστολιών, εταιρίες όπως οι Tokyo Marui, Western Arms και KSC διαθέτουν μοντέλα με λειτουργία αερίου NBB (Non Blow Back) και GBB (Gas Blow Back). Οι Marushin και Maruzen συνεχίζουν να κατασκευάζουν τέτοια όπλα. Το αέριο αποθηκεύεται στο εσωτερικό του όπλου συμβάλλοντας στον ρεαλισμό και συγκεκριμμένα στην γεμιστήρα, σε χώρο δίπλα στη θέση με τα ΒΒ.

Το Airsoft είναι πια, πολύ διαδεδομένο στην Ασία. Ανάλογη διάδοση και ανάπτυξη γνωρίζει στις ΗΠΑ, στην Μ. Βρετανία αλλά και σε αρκετές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Μεγάλες συναντήσεις διοργανώνονται πολύ συχνά με την συμμετοχή εκατοντάδων παικτών. Πολλές φορές συναντάμε τον όρο MILSIM (MILitary SIMulation), δηλαδή στρατιωτική εξομείωση. Όσο το Airsoft γίνεται πιο δημοφιλές τόσο περισσότερες εταιρίες προχωρούν στην κατασκευή όπλων και αξεσουάρ. Ειδικά στην κατηγορία των AEG υπάρχουν και οι υποκατηγορίες LPEGs (Low Powered Electric Guns), AEPs (Automatic Electric Pistols), και ECM (Electric Compact Guns).Το airsoft συγκρίνεται πολλές φορές με το paintball. Αν ρωτήσεις έναν paintballer θα πει ότι το paintball είναι σαφώς ανώτερο, καλύτερο κλπ. Τα ίδια ακριβώς θα πει και ένας airsofter για το airsoft. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Το καθένα έχει και θετικά και αρνητικά, αλλά και αρκετά κοινά σημεία.
Related Posts with Thumbnails